Library Management and Open Science Workshop

Report of Contributions

Registration

Contribution ID: 1

Type: not specified

Registration

Tuesday, 14 February 2023 08:00 (1 hour)

Presenters: HASSAN, Omar (SomaliREN); ROBLE, Sharaf (SomaliREN) **Session Classification:** Session 1

Opening Remarks

Contribution ID: 2

Type: not specified

Opening Remarks

Tuesday, 14 February 2023 09:00 (10 minutes)

Presenter: SIYAD, Ahmed (CEO, SomaliREN)

Library Information Resources and ...

Contribution ID: 3

Type: not specified

Library Information Resources and Services

Tuesday, 14 February 2023 09:30 (1h 30m)

i. Importance of a library

ii. Types of libraries

iii. Information resources and services

iv. Information services

- v. Library classification systems
- vi. Librarians'help in libraries

Presenter: Mr SIAD, Mohamud Mohamed (University Librarian, SIMAD)

Discussion on Library Information ...

Contribution ID: 4

Type: not specified

Discussion on Library Information Resources and Services

Tuesday, 14 February 2023 11:00 (30 minutes)

Presenter: ALL Session Classification: Session 2

Public library

Contribution ID: 5

Type: not specified

Public library

Tuesday, 14 February 2023 11:30 (1 hour)

i. What public library is?

ii. Role and the purpose of public library

iii. Sources of fund

iv. Meeting community needs

v. Collection building strategies

vi. Staff development plan

vii. Promotion of resources and services

Presenter: SIAD, Mohamud Mohamed (University Librarian, SIMAD)

National Library

Contribution ID: 6

Type: not specified

National Library

Tuesday, 14 February 2023 13:30 (1 hour)

i. Objectiveii. Functioniii. Collectioniv. Departments/divisions/service lines

v. Staff qualification

Presenter: Mr SIAD, Mohamud Mohamed (University Librarian, SIMAD)

Wrap up for Day 1

Contribution ID: 7

Type: not specified

Wrap up for Day 1

Tuesday, 14 February 2023 14:30 (1 hour)

i. Summary of the main points of Day 1ii. Closing session

Presenter: Mr SIAD, Mohamud Mohamed (University Librarian, SIMAD)

Introduction to the Workshop

Contribution ID: 8

Type: not specified

Introduction to the Workshop

Tuesday, 14 February 2023 09:10 (10 minutes)

Presenter: SIYAD, Ahmed (CEO, SomaliREN)

Open Science and its impact on Hi ...

Contribution ID: 9

Type: not specified

Open Science and its impact on Higher Education

Wednesday, 15 February 2023 09:00 (1 hour)

i. What is Open Science?

ii. Open Science Trends

iii. FAIR Principles and Plan S

iv. Open Access Rights and Licenses -Creative Commons Attribution

Presenter: SIYAD, Ahmed (SomaliREN)

Discussion on Open Science and it ...

Contribution ID: 10

Type: not specified

Discussion on Open Science and its impact on HE

Wednesday, 15 February 2023 10:00 (30 minutes)

Presenter: SIYAD, Ahmed (SomaliREN) **Session Classification:** Session 1

Open Science Policy Development...

Contribution ID: 11

Type: not specified

Open Science Policy Development Movement in Somali

Wednesday, 15 February 2023 10:50 (40 minutes)

i. Institutional Open Science Policy

ii. National Open Science Policy

iii. National Open Science Roadmap 2023

Presenter: SIYAD, Ahmed (SomaliREN) **Session Classification:** Session 1

Persistent Identifiers

Contribution ID: 12

Type: not specified

Persistent Identifiers

Wednesday, 15 February 2023 11:30 (1 hour)

i. Introduction to Persistent Identifiersii. Introduction to ORCIDiii. Introduction to Digital Object Identifiers (DOIs)

Presenter: AHMED (BILE), Mohamed Ali (SomaliREN) **Session Classification:** Session 2

Activity: Signing up for ORCID ID –

Contribution ID: 13

Type: not specified

Activity: Signing up for ORCID ID -

Wednesday, 15 February 2023 13:30 (30 minutes)

Presenter: AHMED (BILE), Mohamed Ali (SomaliREN)

SomaliREN Tools for Open Science

Contribution ID: 14

Type: not specified

SomaliREN Tools for Open Science

Wednesday, 15 February 2023 14:00 (30 minutes)

i. SORER ii. SomaliREN Identity Federation

Presenter: AHMED (BILE), Mohamed Ali (SomaliREN)

Activity: Creating Accounts for pa...

Contribution ID: 15

Type: not specified

Activity: Creating Accounts for participants on SIF to Access SomaliREN Services

Wednesday, 15 February 2023 14:30 (30 minutes)

Presenter: AHMED (BILE), Mohamed Ali (SomaliREN)

Wrap up for Day 2

Contribution ID: 16

Type: not specified

Wrap up for Day 2

Wednesday, 15 February 2023 15:00 (30 minutes)

i. Summary of the main points of Day 2ii. Closing session

Presenter: AHMED (BILE), Mohamed Ali (SomaliREN)